Projekt

Ny stadsdel i Aalborg, Danmark omfamnar världsmål

Stigsborg 1

Nørresundby får en ny stadsdel under de nästa 30 år. NIRAS har utarbetat förslag om att implementera FN’s Världsmål i uppdraget.

den 1 april, 2020
  • SDG: #11, #15, #7, #13
  • Sektorer: Miljö, Mark- och Vattenbyggnad
  • Länder: Danmark

Hamnanläggningen i Stigsborg är ett av Danmarks största kustnära utvecklingsprojekt och är en helt ny stadsdel i Aalborg.

Utvecklingen av området som är på 54 hektar, etableras i etapper och förväntas att pågå 25-30 år. Sammantaget resulterar utvecklingen i 4.000 bostäder med plats till 7.500 invånare, skola, ålderdomshem, caféer och företag.

4000

bostader

Fokus på områdets kvaliteter

Aalborg Kommun önskar att göra hamnanläggningen Stigsborg till ett visionärt område inom både blå, gröna, sociala och mobila lösningar. 

Hamnanläggningen Stigsborg ska ge optimala förhållanden för att utnyttja de manga kvaliteter som området har - att bo nära både staden och havet. Det kommer bli en stadsdel med plats till mångfald, samarbete, nyfikenhet och kvalitet.

Visionen för stadsdelen är uppdelad i en rad delvisioner: Stadskärnan, liv och attraktivitet, tålighet och flexibilitet samt hållbarhet och mobilitet. I detta sammanhang har NIRAS samarbetat med entreprenören A. Enggaard om hur världsmålen kan leda till konkreta initiativ i stadsdelen. Det har resulterat i en idékatalog, som du kan se här (danska).

Om uppdraget

Etapp 1 av 3 är i full gång.

A. Enggaard står för utvecklingen av hamnanläggningen Stigsborg tillsammans med Aalborg Kommun och PFA Pension. NIRAS är konsult.

Läs mera om utvecklingen av hamnanläggningen Stigsborg här.

7500

invånare

Regn är en kvalitet

Bland de många lösningar är regn genomgående. De ökade mängder regn i framtiden hanteras med lokal dränering av vattnet i terräng via gröna nederbördslösningar. 

Vatten ingår som rekreativt element i stadsområdet och främjar lärande genom att klargöra vattnets kretslopp. För att skapa höj biodiversitet i den nya stadsdelen blir en ny 15 hektar stor grön natur- och fjordpark, Stigsparken, etablerad som en naturpark med träd, gröna fasader, gröna tak och nederbördslösningar samt rekreations- och aktivitetsmöjligheter för alla.

Blandade bostadsmöjligheter och avfallshantering

Bland mycket annat kommer bostäderna att användas för blandade bostadstyper med fokus på återanvändning och sopsortering med nergrävda containrar samt möjlighet för miljösamhällen och faciliteter för entreprenörskap.

Så gjorde vi

A. Enggaard, som utvecklar stora delar av uppdraget, utmanade NIRAS att komma med förslag till hur världsmålen skulle kunna bli en del av den nya stadsdelen. I en tid då SDG Capture inte fanns tog vi tag i ingenjörens favoritverktyg Excel.

Således sattes världsmålen med tillhörande delmål och indikatorer upp i Excel, som representanter från Miljö, Konstruktion, Vatten och Försörjning samt en sociolog genomgick slaviskt för att först bedöma relevansen och graden av inflytande på stadsutvecklingsuppdraget.

Därefter kom gruppen med specifika projektförslag som kunde stödja det aktuella världsmålet. NIRAS arbete kulminerade i en projektkatalog med mer än 60 projektidéer som kan implementeras på hamnanläggningen Stigsborg och samtidigt stöder de världsmålen.

A. Enggaard utvecklade sedan en insatskatalog med NIRAS’s insats, som syftar till att beskriva ambitionen för en hållbar stadsdel vid hamnanläggningen Stigsborg.

Tänkandet bakom att integrera världsmål i uppdraget har bland annat präglat utvecklingen av vårt egna SDG-verktyg SDG Capture. Prova det här.

Se också

Realising your sustainable potential

© NIRAS Sweden AB

  • Hantverkargatan 11B 112 21 Stockholm Postadress: Box 70375 107 24 Stockholm Fakturor i pdf-format: nirasinvoice@niras.se Fakturafrågor: nirasfinance@niras.se Peppol ID: 0007:5561756197 Momsregistreringsnummer: SE556175619701
  • T: +46 8 503 844 00
  • info@niras.se

Organisationsnummer: 556175-6197