Projekt

NIRAS och Svenska kyrkan i samarbete för effektivare begravningsverksamhet

Istock 1012146164

I en tid där samhällets behov och förväntningar ständigt förändras, har NIRAS tillsammans med Svenska kyrkan tagit ett viktigt steg för att säkerställa en hållbar och effektiv begravningsverksamhet i Sverige. Genom att kartlägga var i landet krematorier bör finnas och med vilken kapacitet, har projektet skapat ett strategiskt beslutsunderlag som kommer att vara avgörande för framtida planering.

den 13 november, 2024
  • Sektorer: Projektledning
  • Länder: Sverige
  • Klient: Svenska kyrkan

Strategisk planering för framtidens krematorier i Sverige

Projektet, som leddes av NIRAS i samarbete med Svenska kyrkan, syftar till att ge huvudmännen för begravningsverksamheten ett robust underlag för att bedöma kapaciteten i sina upptagningsområden. Detta underlag ska hjälpa dem att avgöra om det på sikt behövs förändringar för att möta framtida behov.

– Arbetet har inneburit en nära dialog med sakkunniga både inom och utanför Svenska kyrkan, samt med huvudmän som idag ansvarar för krematorieverksamhet. Detta har skapat en känsla av ett gemensamt projekt där vi fått värdefulla insikter i verksamheten – både vad som kan begränsa utvecklingen och vad som redan fungerar väl, säger Emelie Krantz, extern projektledare på NIRAS.

Emelie förklarar att de mött en stor respektfullhet från de yrkesverksamma inom området, som med högsta respekt för värdighet, omtanke och etiska principer utför sitt arbete.

– De gör sitt yttersta för att erbjuda denna betydelsefulla tjänst till både anhöriga och avlidna, något vi tagit hänsyn till i både arbetet och våra förslag. Jag är tacksam över att ha fått bidra till och utveckla ett så viktigt arbete, säger Emelie.

– Frågan har lyfts till kyrkokansliet i olika sammanhang om var krematorierna ska lokaliseras och vilka kriterier som bör gälla för planeringen av verksamheten. Samarbetet med NIRAS har varit mycket bra, intressant och givande. Jag tycker att vi, precis som Emelie nämner, har fått till ett gemensamt projekt där många kollegor bidragit både med kompetens och värdefulla synpunkter, säger Eva Årbrandt Johansson, nationell samordnare för begravningsverksamheten och intern projektledare för utredningen hos Svenska kyrkan.

Enligt Eva har vissa frågor inga självklara svar och måste diskuteras kontinuerligt. Hon menar att det är upp till andra att bedöma om projektets målsättning, att ta fram ett bra och användbart underlag till våra församlingar och pastorat har uppnåtts fullt ut, men utifrån hennes perspektiv har de kommit en god bit på väg.

En samhällsviktig funktion

Begravningsverksamheten är ett samhällsuppdrag där huvudmännen, som består av församlingar och pastorat inom Svenska kyrkan samt Stockholm och Tranås kommun, har en skyldighet att tillhandahålla kremation. År 2023/2024 fanns det 58 krematorier och 554 huvudmän inom Svenska kyrkan samt de två kommunala huvudmännen.

Samarbetet mellan huvudmännen sker idag på frivillig basis, vilket innebär att det finns risker för att en huvudman kan få problem med att tillhandahålla kremation om den huvudman som normalt erbjuder tjänsterna drar ned på eller helt upphör med sin verksamhet. Detta visar på vikten av att ha en välfungerande och strategiskt planerad krematorieverksamhet.

Framtidens behov och kapacitet

Projektet har samlat in och analyserat data som är avgörande för att förstå det framtida behovet av och tillgången till krematorier i olika delar av landet. Arbetet har tagit hänsyn till flera parametrar som påverkar krematorieverksamheten, såsom värdigt omhändertagande av avlidna, transportsträckor, miljöpåverkan, krisberedskap samt kompetensförsörjning och rekrytering.

Resultatet av projektet består av en skriftlig rapport och en interaktiv digital rapport. Den skriftliga rapporten redovisar hur behovet av kremationer stämmer överens med kremationskapaciteten i landet, nu och fram till 2050. Vidare presenteras kriterier inom områden som miljö, teknik, ekonomi och personal som ska vara vägledande vid strategisk planering av krematorieverksamheten.

Digitala verktyg för framtiden

Den interaktiva digitala rapporten, framtagen i samarbete med SEPlan, illustrerar fakta, prognoser och simuleringar på olika nivåer. Den visar även transportsträckor mellan krematorierna och befolkningsdensiteten, vilket hjälper till att identifiera områden med bristande tillgång till krematorietjänster.

– Genom att förändra vad som anses vara ett acceptabelt köravstånd kan man se var i landet det uppstår ”vita fläckar”. Detta är avgörande för att säkerställa att alla delar av landet har tillgång till nödvändiga krematorietjänster, säger Emelie.

Projektet mellan NIRAS och Svenska kyrkan har lagt grunden för en effektiv och hållbar begravningsverksamhet i Sverige. Genom att kartlägga och analysera framtida behov och kapacitet, samt genom att använda digitala verktyg för att illustrera och planera, har projektet skapat ett strategiskt beslutsunderlag som kommer att vara avgörande för framtida planering av krematorier och kremeringar.

Vill du veta mer?

Emelie Krantz

Emelie Krantz

Consultant

Göteborg, Sweden

+46 31 792 26 14

Se också:

Realising your sustainable potential

© NIRAS Sweden AB

  • Hantverkargatan 11B 112 21 Stockholm Postadress: Box 70375 107 24 Stockholm Fakturor i pdf-format: nirasinvoice@niras.se Fakturafrågor: nirasfinance@niras.se Peppol ID: 0007:5561756197 Momsregistreringsnummer: SE556175619701
  • T: +46 8 503 844 00
  • info@niras.se

Organisationsnummer: 556175-6197