Projekt
NIRAS har arbetat med projektet Gotlandsförbindelsen tillsammans med kunden Svenska kraftnät sedan våren 2023. Under 2024 har undersökningar genomförts för att utreda och inventera naturvärden och miljöförhållanden längs den föreslagna sträckningen i Östersjön.
- Sektorer: Miljö
- Länder: Sverige
- Klient: Svenska kraftnät
Projektet Gotlandsförbindelsen avser en ny elförbindelse från Gotland till fastlandet där Svenska kraftnät ska bygga ut stamnätet med två nya växelströmskablar. Detta för att säkerställa en mer robust och driftsäker elförsörjning då behovet av el på Gotland väntas öka framöver.
NIRAS uppdrag är att stödja projektet i frågor som rör marinbiologi och miljö, samt undersöka hur miljön kan påverkas inför tillståndsansökningar.
Miljökonsulterna Zandra Gerdes, Eva Isaeus, Rebecca Clausen och Matilda Rasmussen på NIRAS miljöavdelning har planerat de fältarbeten som genomförts under hösten avseende marinbiologi och miljögifter.
Zandra är uppdragsledare för fältarbetet och berättar att förutsättningarna för planeringen av undersökningarna har varit en spännande utmaning där NIRAS har behövt vara flexibla i anpassningen av arbetet.
– Tack vare stor spridning i de kompetenser våra kollegor besitter kunde vi erbjuda kunden anpassade undersökningar i form av dykning. I de landnära områdena har vi med hjälp av snorkling och dykning kunnat se vilka arter som finns i området, och bedöma vilken påverkan nedläggningen av kabel kommer ha på de här bottensamhällena, säger Zandra.
Under inventeringarna har NIRAS samlat förekomster av djur och växter inom området, samt tagit vatten- och sedimentprover.
Zandra och hennes kollegor håller just nu på att sammanställa resultatet från inventeringarna och Svenska kraftnät har precis avslutat samråd med myndigheter, fastighetsägare och närboende.
– NIRAS roll framöver är att beskriva havsmiljön och bedöma påverkan från verksamheten i kommande ansökningshandlingar där underlaget vi tagit fram under året ligger som grund. Vi kommer även att genomföra modelleringar av undervattensljud och sedimentspridning som kan ske under anläggningsarbetet, säger Eva Isaeus, huvudprojektledare för projektet på NIRAS.
Därtill kommer NIRAS fortsätta agera stöd i marinbiologiska frågor och i kommande tillståndsprocesser hos Energimarknadsinspektionen och Mark- och miljödomstolen. NIRAS avtal med Svenska kraftnät löper på till 2026 med möjlighet till förlängning.