Så ser lokalmarknaden ut nu och framöver

Kontor Billede

I september 2024 gästade Rickard Ekman Förvaltarforum i en spännande intervju för att ta pulsen på lokalmarknaden och prata om framtidens kontorsarbetsplatser. Mindre ytor, högre krav på ventilation och små renoveringar i samband med lokalanpassningar är trender som syns på lokalhyresmarknaden just nu.

den 20 september, 2024

 – Jag tror fortfarande på kontoret. Det är en bra mötesplats att få folk att arbeta tillsammans på. Man minskar inte bara ytan för att spara pengar utan för att få ett tajtare kontor och mer puls. Kontoret måste helt enkelt göras attraktivare för att få folk att komma dit, säger Rickard Ekman, market director på NIRAS.

 – De vi hjälper vill ofta minska sina ytor. Det är inte försvarbart att alla har varsitt skrivbord, om det visar sig att folk är på jobbet 50 procent av tiden – och då tillbringar tid i mötesrum, på kundbesök eller på tjänsteresa. Vi gör digitala nyttjandegradsmätningar och ser att det är mellan 20 och 25 procent nyttjandet av skrivborden på arbetsplatserna. Det är lite chockade för de flesta, när de får reda på det, säger Rickard.

Kontorsarbetsplatserna i dagsläget

Enligt Rickard är många arbetsplatser utformade som före pandemin, vilket skapar utmaningar när det gäller att locka medarbetare tillbaka till arbetsplatsen.

– Företag med kontor är ofta dimensionerade för hur det var innan pandemin och nu har de flesta svårt att få tillbaka medarbetare till arbetsplatsen. Det är ju en svår balansgång mellan att vilja få in folk, för att samarbeten fungerar bättre när man är på plats, och att inte vara auktoritär och tvinga in dem, för då blir man betraktad som ett gammaldags företag, vilket kan hämma rekryteringar. Därför försöker man locka på olika sätt; med definierade kontorsdagar eller att man bjuder på frukost, säger Rickard.

Minskade ytor ger mer dynamik

– Våra kunder vill ha fler mindre rum, för att ha sina teamsmöten i – man har inte lika många stora möten längre. Dessutom upptäcker vi att fler vill skapa avslappnade ytor att jobba i och gärna med en stämning av loungemiljö, likt en hotellobby. Det kan till och med vara med doftljus som är hämtade från kända hotell. I många lokaler, särskilt om vi kommer utanför Stockholms tullar, anstränger sig nu företag för att skapa gemensamma, trevliga miljöer för att få medarbetare att komma dit, säger Rickard.

Enligt Rickard är flera små rum till möten och en avslappnade miljö på jobbet framtiden och det som hyresgästerna vill ha:

– Som arbetsgivare måste du kunna erbjuda en miljö på arbetsplatsen som får folk att vilja komma in till jobbet. För det är ju genom korridorssnacket som man skapar utveckling. Du kopplar inte upp dig på Teams för att småprata med en kollega, det gör man på en arbetsplats, säger Rickard.

De 5 främsta hyresgästkraven enligt Rickard

  1. Det ska vara bra tekniskt inneklimat, för när du komprimerar lokalen blir det mer folk på mindre yta.

  2. Det får gärna finnas en gemensam konferenslokal i fastigheten, som delas av flera hyresgäster och kan hyras vid tillfälle. Några få gånger om året behöver hyresgästen ett mötesrum för 20 personer, men man vill inte ha det i sina egna lokaler.

  3. Bra kommunikationer är ett måste. Vi upplever inte något större tryck på P-platser, ingen vill skryta med att de åker bil till jobbet nu för tiden.

  4. Ska det finnas P-platser ska det finnas el-laddare. Det är populärt.

  5. Gröna hyresavtal efterfrågas. Vi har många myndigheter som kunder och de har CSRD-drivna krav på sig att ha Gröna hyresavtal.

Intervju i Förvaltarforum

Så ser lokalmarknaden ut nu och framöver

Vil du vide mere?

Rickard Ekman

Rickard Ekman

Market Director

Stockholm, Sweden

+46 8 503 844 95

Se också:

Realising your sustainable potential

© NIRAS Sweden AB

  • Hantverkargatan 11B 112 21 Stockholm Postadress: Box 70375 107 24 Stockholm Fakturor i pdf-format: nirasinvoice@niras.se Fakturafrågor: nirasfinance@niras.se Peppol ID: 0007:5561756197 Momsregistreringsnummer: SE556175619701
  • T: +46 8 503 844 00
  • info@niras.se

Organisationsnummer: 556175-6197